2016 – ett historiskt år för Panos Emporio!

Det är svårt att komma ihåg allt som har hänt, det har varit ett händelserikt år vilket gör det svårt att minnas allt. En av mina största drivkrafter har alltid varit att testa och tänja på gränser och detta år har jag överraskat alla, inklusive mig själv. Jag har alltid testat mig fram och jag har aldrig haft några spärrar.

2016 är åretPanos Emporio firade 30 år. Det är en lång tid, det har hänt mycket, jag har utvecklats och lärt mig mycket. År som detta består av tillbakablickar, tacksamhet och mycket glädje vilket lätt för tankarna tillbaka till min barndom i Aten, Grekland. Det var en del mörka stunder. För min familj var det en ständig kamp för att få mat och tak över huvudet. Till en början hade vi ett rum, sen två rum och sen lite större. Från dagar med torrt bröd lyckades vi så småningom addera strösocker… sen skaffade vi hönor som gav oss ägg. Vintrarna var kyliga och nätterna kunde bli riktigt kalla, vi sov ibland med kläderna på.

Tiden passerade fort, alla i familjen hjälptes åt och snart var maten inte längre ett problem. Jag har alltid tyckt att skolan är viktigt men drömmarna var ännu viktigare för att kunna behålla en positiv tanke och känsla som i sin tur gav mig energi och ork att fortsätta kämpa framåt. På de kalla vinternätterna hade man tid att drömma… kylan var jobbigt och man la de gröna militärfiltarna över huvudet och andades snabbt och djupt för att hålla uppe värmen. Framtidstankarna fick utrymme och jag somnade alltid med en positiv bild av framtiden.

Min inspiration var min idol, Greklands största artist ­– Voskopoulos. Han hade lyckas och det gick bättre för honom varje dag, det var inspirerande. Han var en mjuk och jordnära artist som gick rakt in i mitt hjärta. Jag sjöng dagligen hans låtar, i tysthet, jag skämdes för min röst. Nej, sångare skulle jag i alla fall inte kunna bli, men jag skulle bli något stort, något som kunde få mig bort från kalla sängar och hunger.

Jag sitter i skrivande stund på ett plan från Italien till Sverige och försöker få ihop min årskrönika som jag tackade ja till att skriva. Jag började tänka tillbaka till början av året. Vad hände i januari, februari, mars och så vidare… men tankarna fortsatte att fara tillbaka till min barndom. Jag kunde inte styra om de.

Ögonen blir lite blöta, inte av sorg utan av någon sorts empati för alla andra runt om som kämpar varje dag för att överleva och har ett stort behov av några droppar rent vatten. Detta händer samtidigt som många i det moderna samhället tar kål på sig själva genom missbruk, psykisk lidande mm. Varför? Grundvärderingar som tidigare var självklara har raderats bort och ersätts med något som inte längre finns.

Tänk om vi alla skulle acceptera att jorden är rund! Tänk om även våra ledare skulle göra det och agera enligt den principen. Tänk om vi också skulle acceptera att vi är tillfälliga gäster på jorden och att vi skulle respektera den möjlighet vi har fått och agera därefter. Hade vi gjort det hade livet varit mycket enklare och bättre för oss alla. Och för nästkommande generationer. Alla sådana tankar, funderingar och frågeställningar som jag haft sen barndomen fortsätter att prägla mina beslut och mitt agerande. Det leder mig. Alla upplevelser, framförallt de negativa samt mina föräldrars starka ord och råd styr mina gärningar, min kreativitet och mina beslut. Inom mig finns en Zorba som dyker upp när det blir omöjligt, när jag tillfälligt behöver fly mitt riktiga jag. Zorban håller mig i schack. För mig har 2016 varit ett stark och känslomässigt år… kanske att det har varit ett av de viktigaste åren i min personliga utveckling.

30 år är långt tid. Jag har jobbat sen sju års ålder, man skulle nästan kunna säga att jag har jobbat i 50 år och de senaste 30 med mode. Hur ska man kunna fortsätta att arbeta med det efter 30 år? Var ska man hämta nya krafterna och kreativitet? Tanken plågar mig då och då men snabbt går mina tankar tillbaka till min kalla säng med de hårda militärfiltarna och då får jag tillbaka mitt leende. Jag börjar drömma igen.

2016 hade jag bestämt att lansera en innovation som skulle skriva modehistoria och som folk skulle minnas för alltid. Det skulle vara en innovation som med tiden skulle bli ännu mer värdefull. Jag har arbetat med denna produkt under fem års tid och äntligen år 2016, lanserades Meander på Nordiska Kompaniet i Stockholm.

Meander är en multifunktionell badbyxa. Utan att byta byxa, kan du öppna upp sidorna på Meander med en väl dold dragkedja. Tyget rullas enkelt upp, fästes smidigt fram och bak med tryckknappar och blir en elegant kortare brief. Genom att öppna upp dragkedjorna får du dessutom utmärkt rörlighet för strand- och vattensport. Meander är gjord i ett snabbtorkande material och har en anatomiskt utformad innerbyxa vilket ger en säker och bekväm passform med bästa känsla.

Att produkten skulle heta Meander var en självklarhet för mig då namnet är ett historiskt
mönster från antikens Grekland som står för ett öppet sinne och nya idéer. Meander är
min hyllning till mitt grekiska arv och till alla män. Meander blev nominerad som vann sedan också pris i Svenska Designpriset 2016 just för sin innovativa och snygga design.

Med Meander kom jag att erövra världen från lilla Göteborg. Inom en vecka spred sig nyheten som en orkan över hela världen. Många giganter skapar behov genom marknadsföring men med Meander var det tvärtom. Det fanns ett enormt behov av produkten och det gjorde att alla ville skriva om den.

Meander togs emot med respekt och beundran! I Brasilien, Tyskland, Frankrike, Mexiko, Italien, Arabvärlden, Kina och i länder som man inte ens visste fanns! Jag kommer ihåg hur jag blev uppringd av tidningar från jordens alla hörn, framförallt kommer jag ihåg när den tyska kanalen Deutsche Welle ringde upp mig för att de ville flyga mig till Grekland för ett TV-inslag. Det är det som är så spännande med den här resan, jag vet aldrig vad som kommer att hända nästa dag.

När Meander spreds över hela världen var det en dröm som gick i uppfyllelse. Som vanligt hade ingen från början trott på idén men återigen hade de fel. I hela världen togs Meander emot med kärlek och värme. I Sverige däremot gick inte orkanen lika fort fram, bemötandet var inte lika varmt som i de andra länderna. Sverige har en tendens att vara lite mer ”lagom” och man skall helst inte sticka ut för mycket.

Min satsning inom kosmetik var från början ett omöjligt projekt… men jag älskar utmaningar! Min lilla Zorba brukar le när han ser mig ta mig an omöjliga projekt. Inom kosmetik tävlar du mot giganter. Jag älskar när de nonchalerar mig och behandlar mig som om jag inte fanns! Jag bryr mig inte om det, utan jag fortsätter och fortsätter. Min passion går förre allt annat. Mitt livs enkla principer styr min känsla. Jag lyckas och misslyckas. Det har varit en fantastisk resa med många tårar och djupa skratt. Kosmetiken har varit en utmaning men äntligen 2016 nådde vi nya framgångar och är idag starkt etablerade i både butiker och på flygplatser.

2016 är också ett år då min kosmetikkollektion har varit väldigt framgångsrik och fått ett nytt tillskott i form av en ny herrdoft. Le Grand Bleu lanserade i Cannes i oktober på den största travel retail mässan i världen och möttes av lovord.

Alla mina kosmetikprodukter är tillverkade i Sverige för att kunna ha kontroll på tillverkningsprocessen och ingredienser. För att varje produkt skall vara unik består de av noggrant utvalda ingredienser.

I slutet av maj så var det dags för ett storslaget 30-årsfirande på Fotografiska i Stockholm. Under förberedelserna, som varade i månader, ändrade jag mig några gånger. Det var flera experter som försökte styra mig åt håll alla möjliga håll, men inget av de var naturligt för mig. Det var inte Panos. Firande var något som berörde mig och alla gäster, det var inget märkvärdigt, men det var äkta. Flera av de som varit med på Panos Emporios resa var med på festen, de höll tal där de delade med sig av minnen och roliga händelser. Jag blir helt varm i hjärtat när jag tänker tillbaka på den kvällen. Vi hade byggt om en del av lokalen till en Vernissage där man kunde se höjdpunkterna från dessa 30 år. Eventet blev mycket lyckat och precis så som jag hade önskat att det skulle vara. Tack återigen till alla som delade den kvällen med mig, det betyder otroligt mycket!

Jag känner en stor respekt inför livet och jag kommer för alltid vara tacksam för alla människor som jag mött under resan med Panos Emporio. Inför 2017 har vi en helt ny badkollektion och det kommer även ske mycket kul inom kosmetiken. Fortsätt att följa med mig på denna resa!

Mitt schema har varit fullt under sommaren och hösten med internationella framträdande, TV-shower, intervjuer och mässor. Jag har hittills aldrig spenderat så mycket tid på flygplatser och aldrig tidigare rest till så många länder. När jag satt och väntade på flyget idag så kände jag mig trött, jag gör sällan det. Jag vet att det kommer att gå över ikväll när jag ligger i sängen och drar det mjuka täcket över huvudet. För mig är det ett sätt att fortsätta drömma. Minnas tillbaka men också se framåt med en tacksamhet inför vart livet har tagit mig. Det är en förmån vi har fått genom att få komma till jorden, att få leva, lära och upptäcka. Jag vill ta vara på denna förmån och upplevelse så mycket jag bara kan. Visa varandra kärlek och respekt, varje dag. Kom ihåg – jorden är rund!

Av: Panos PapadopoulosAbout

Founder of Attitude4life and a passionated Dive Instructor/sailor and a Chef! And many more things. Just love life!


'2016 – ett historiskt år för Panos Emporio!' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Attitude4Life.com © BEIMARKeting AB * info@attitude4life.com