Björns gädda

Alla älskar vi väl att landa en stor gädda som vi kan skryta om när vi fäktas med våra spön för att bli av med myggen eller en trött morgon. Men vad i hela fridens namn gör man med den sen? Träig och oätlig? Har sett att vissa men väldigt få finkrogar serverar gädda. Alltså måste den kunna tillagas till förnöjelse på något sätt.

 

 

Som matlagningsfantast och nyfiken i en strut måste jag ju veta allt. När man inte vet då får man fråga de som har erfarenhet och kan. I detta fall vände jag mig till norraste norrland till en legend som sjunger iklädd cowboysarhatt och ägt Robinsson och föga förvånande kan allt om det som har med vilt och natur att göra. Så helt enkelt hur fan lagar man gädda? Det här är Björns recept:

Gäddan är enkel. Fjälla den i sjön under vattnet så fjällen inte stänker omkring i köket. Skär bort stjärten och alla fenor samt huvudet. Dela den i bitar som ryms i din kastrull. Koka upp en lag av vatten salt, kryddpeppar, lagerblad, en halv gul lök och lite ättika. Låt lagen sjuda minst en halv timme. Lägg sedan i fiskbitarna och koka tills ryggbenet lossnar. Under tiden smälter du rejält med smör och river färsk pepparrot. Ta upp fiskbitarna, dela dem på längden i mittlinjen och för undan köttet från sidbenen. Dra bort ryggbenet och försök få med alla ben. Servera med mandelpotatis, mycket smält smör och mycket riven pepparrot….

 

 

Jag hoppas receptet inte var hemligt för han vet inte om att jag lägger ut detta. Men det låter faktiskt riktigt gott. Jag glömde fråga om en ung gädda är godare än en gammal men gissar han får nys om detta och kommer tala om det för mig!

 

 

Hur som helst tack Björn, din gammelgädda, för receptet! Den åker på spisen direkt jag fiskar upp nästa!

 

ps. Vill ni att Björn ska börja blogga igen så sätt lite tryck & tjata på honom han skriver fantastiskt kul! ds.


About

Founder of Attitude4life and a passionated Dive Instructor/sailor and a Chef! And many more things. Just love life!


'Björns gädda' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Attitude4Life.com © BEIMARKeting AB * info@attitude4life.com