Cykelsaltomortal

Stockholms Stad storsatsar på cyklister på alla sätt o vis till de bilburnas förtret. För miljön skull. Utan att gå in i polemik över detta märkte jag att både bilförare och cyklister inte riktigt hinner med i denna utveckling. Det konkretiserade sig igår när en bil framkörd av en medelålders kvinna gasade på ur ett garage över gångbana och frontalkrockade med en cyklist på hans cykelbana som flög 2 meter upp i luften och landade med ansiktet i hennes hårda bil. Hon satt samtidigt & lekte med luren men ringde själv ambulans o sa att ”jag har just kört på en cyklist och ja, jag tittade inte”.

 

 

Som tur var hade den förtänksamma cyklisten mest en ofrivillig skakig dag och i chock över närkontakt med insikten att redan nu behöva möta himlen eller helvetet. Men samtidigt fick han nog svar på det med en ängel över sig. En spricka i tanden och mörbultad. Mindre tur men med mer skicklighet hade han eftersom han räddades av att han hade hjälm för hans huvve kysste ofrivilligt bilhuven.

 

Både bilförare och cyklister hänger inte med i denna utveckling. Vi är varken i närheten av cykelmetropoler som Amsterdam eller för den skull Kina. Till och med Köpenhamn vet hur man cyklar i trafiken. Vi är krypande gnällande spädbarn som inte lärt oss att gå. Men statistik säger att de mest olycksdrabbade i trafiken är cyklister. Samtidigt är de de som mest bryter mot alla regler. Men när de går illa så är det oftast cyklisterna som får mest ont. Karma finns där men den gör sig bättre i andra sammanhang. Om en bilchafför smäller i en cyklist skadar det bara cyklisten – i yttersta fall med VIP-biljett till graven.

 

 

Om en cyklist kör in i en oskyldigt flanerande fotgängare så gör det ont för gångtrafikanten men det är cyklisten som – återigen –  får flyga och får bjuda på poängfulla konstnummer i luften innan Herr Asfalt säger; Välkommen till min hårda värld. Ska vi ha ett bra miljövänligt cykelsamhälle måste det krävas en gemensam satsning för utbildning i trafikvett! Cyklister är antingen galna alternativt naiva men i stort sett okunniga. Sönderstressade & dåliga bilister ser cyklister mest som ett störningsmoment som de varken vet eller vill hantera. ELLER så är det som killen som kom undan igår med en utslagen flisa ur tanden och några nätters mardrömmar halvt mörbultad men han sover säkert lycklig över sitt överlevnadsbeslut att bära den jobbiga cykelhjälmen.

Även tack till ambulansen som kom på 3 minuter. Till er som kastar sten på ambulanser; jag hoppas de tar en Piggelin till innan de åker ut till dig den gång ni behöver dem.


About

Founder of Attitude4life and a passionated Dive Instructor/sailor and a Chef! And many more things. Just love life!


'Cykelsaltomortal' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Attitude4Life.com © BEIMARKeting AB * info@attitude4life.com