Danne Pettersson – Nyårskrönika

2016 är ett år för mig som troligtvis har innehållit flest stora förändringar sedan tonåren. Både på gott och ont kan man säga. Men så är det väl med livet. Med det goda kommer ofta något inte fullt så gott. Och med det onda kommer med allra största säkerhet något bättre. I vanlig ordning har jag börjat med detta i sista sekund. När jag dör skall jag stjäla texten från Fritiof Nilsson piratens gravsten. ”Här under vilar askan av en man som hade för vana att skjuta upp allt till morgondagen. Dock bättrade han sig på sitt yttersta och dog redan samma dag”

För att kort förklara vem jag är för er som inte har en aning. Jag heter Daniel Pettersson. Jag är 34 år. Född och uppvuxen i norra Jämtland. Nu bosatt i Huskvarna. Har tre barn. Moa, Max och Alma. En sambo från Borås som är min fästmö sedan drygt ett år tillbaka. Mer kan jag tyvärr inte avslöja utan att sabotera innehållet i följande smått kaotiska årskrönika.

Denna krönika kommer att börja med ett samtal. Ett samtal från min bästa vän. Det samtalet som kom att vända min annars relativt stabila, lugna tillvaro upp och ner. Vid samtalets tidpunkt var jag anställd som maskintekniker på en industri i Värnamo. Jag hade då jobbat inom samma bransch i ungefär 16 år och jag hade en känsla av att jag ville ändra riktning i min arbetssituation.  Jag har alltid haft en förmåga att ta mig för saker utan att tänka mig för. Mycket på grund av att jag lever efter mottot att livet faktiskt är mer intressant och lärorikt utanför tryggheten. Livet skall enligt mig vara ett äventyr. Samtalet löd enligt följande;

Vän: Tjena kompis.
Jag: Tjena.
Vän: Vill du förändra ditt liv?
Jag: Ja.
Vän: Jag skall köpa ett företag. Och jag vill att du driver det.

Utan att ens fråga vilken typ av företag som det var tanken att jag skulle driva hade jag tackat ja. Detta är något som jag idag när jag ser tillbaka på hela situationen var helt rätt beslut. Även om det som sagt, med något gott alltid följer konsekvenser som är mindre bra.  Så, då är vi inne januari 2016. Efter samtalet hände allting väldigt fort. Redan helgen efter samtalet skulle jag åka in till Jönköping och träffa den nuvarande ägaren. Och för att hon och vi skulle få tillfälle att känna av varandra inför övertagande. Jag hade fått veta att övertagandet gällde Jönköpings populäraste sommarställe, restaurang och livescen Hasse på sjökanten. Vilket för er som känner mig troligtvis skulle kännas som klippt och skuret.

Jag kommer ihåg känslan när jag satt i bilen på väg emot Jönköping. Eftersom jag inte hade fått mer än någon dag att förbereda mig på så hade jag inte en blekaste aning vad jag skulle förvänta mig.  Det enda jag hade fått höra var, Ta på dig svarta kläder. Inte fan hade jag några svarta kläder. Jag fick springa in på dressman och köpa en svart skjorta. Lånade ett par svarta jeans. Men tog med mig svart kostym i fall det skulle behövas. Tänkte i bilen på vägen upp att jag går in först. Lämnar kläderna i bilen. Känner av läget för att sen säga att jag glömde ombytet i bilen. Och det fungerade helt enligt min plan. I bilen på vägen upp hann jag gå igenom alla nivåer av skräck och fullständig panik som jag inte hade upplevt innan. Men också full av förväntan. Nu skulle jag jävlar i mig ut på äventyr.

Och ju mer rädd jag var, och ju mer obekvämt det kändes. Ju mer skulle jag lära mig. Jag satt kvar i bilen på parkeringen en stund. Jag kommer ihåg att jag tänkte att promenaden från bil, fram till dörren, igenom dörren och tillslut inne bland alla anställda och nuvarande ägare skulle bli lite som att passera flera dimensioner av helvete. Från trygghet till att äventyret var i full gång och ångerrätten var ett minne blott. I bilen var jag fortfarande bara Danne. Men väl innanför dörren skulle jag transformeras till en av de nya ägarna till verksamheten. Det var nämligen den informationen alla anställda hade fått. Att denna helgen kommer en av de nya ägarna att vara med och titta hur verksamheten fungerar. Vilken resa alltså. Men i ögonblicket när jag passerade genom dörren bet jag ihop och blev beslutsam. Lite så som jag rent allmänt brukar reagera i katastrofsituationer. Med bestämda steg klev jag rakt in i personalmötet inför att kvällens första sittningar skulle anlända. Hälsade på alla som satt kring bordet och på Annelie. Annelie var den nuvarande ägaren. Helgen flöt på bra. Det var riktigt kul och jag kände mig otroligt inspirerad inför framtiden. Vilken möjlighet. Jag som musiker och exhibitionist skulle få en egen scen att forma i både musik och socialt sammanhang.

Veckorna som följde efter detta var intressanta.  Detta innebar inte en förändring bara för mig. Utan för hela min familj. Jag och min nuvarande sambo bodde inte tillsammans än men vi hade diskuterat länge hur vi skulle lösa att kunna flytta ihop. Sen har vi bägge barn som var rotade i den situation vi befann oss i då. Men efter många timmar av övervägande bestämde vi oss för att försöka satsa. Jag från Värnamo och hon från Borås så började vi leta lägenhet i Jönköping eller Huskvarna. Uppsägningar från jobb, ny skola för barn och allt som följer i den här storleken av förändringar.  Nu var bollen i rullning. Jag hade bestämt mig för att lyckas. Denna bakgrunden prydde min bakgrund på telefonen från den 10 dec 2015. Dagen då min framtidsbild förändrades för all framtid.
Allt handlar enligt mig om inställning. Ingen utmaning är svårare än du tillåter den att vara. Och ett mindre lyckat försök är också något du kan få ut massor av positiva erfarenheter från. Om du uppfattar något som jobbigt och svårt. Då är du på rätt ställe.

Under januari bedrevs arbetet vidare med att alla papper skulle göras klara inför övertagandet. Jag sa upp mig ifrån mitt dåvarande jobb. Vilket kan ha varit en aning drastiskt eftersom allt inte var klart. Jag började jobba i början på mars tillsammans med Lisa på restaurangen. Det gick galant och jag hade riktigt mycket idéer om hur jag skulle börja bygga min roll som restaurangchef. Tre veckor in i arbetet hände något som jag inte hade räknat med. Det hade kört ihop sig fullständigt med några olika faktorer och köpet avstyrdes väldigt hastigt. Så från att en dag vara restaurangchef med en fantastiskt spännande framtid var jag nu arbetslös. Med uppsagda lägenheter i Värnamo och Borås hade jag och min blivande sambo skrivit på kontrakt på en ny lägenhet i Huskvarna. Och hade jag vetat att läget var som det var i själva affären så hade jag väntat lite med att slå på stora trumman.

Vy från utsikten i Huskvarna.

Nu är det inte så att allt detta visade sig vara negativt. Jag behövde verkligen en förändring i mitt liv. Även om detta inte på något sätt var behagligt just i stunden behövde jag en knuff för att lossna och våga ta fart i en ny riktning. Jag har aldrig varit rädd för att inte kunna hitta jobb. Jag tror att om man vill jobba, är ambitiös, driven, målinriktad och positiv så kommer man att lyckas.

Parallellt med att lägga karriär, och familjepussel och försöka hantera den prekära situation som uppstått så är min stora passion i livet att spela, sjunga och skapa musik. Jag har sedan 2009 frontat ett bluesband med sång och munspel som går under namnet No Possession Blues. Hösten 2015 tog vi med vår mobila inspelningsstudio ut i skogen med det nya materialet vi skapat för att spela in vår tredje fullängdare. Den spelades in live under en helg. Under vintern 2016 nöjde vi oss inte helt med bara våra egna insatser utan ville gärna bjuda in våra mycket kära musikervänner för att bidra med att göra nya plattan till något utöver det vanliga. Och tro mig, det ligger hundratals timmar bakom att skapa en skiva från början till färdigt material. Vi hade en hel del gig under våren -16 också. Så det blev stundvis rätt lite sömn för att få detta att gå ihop. I slutet av juni har vi exempelvis i 3 år skapat ett blues jam för Värnamo-publiken. Där vi bjudit in många av våra musikaliska vänner för att delta. Då har vi bjudit på en helkväll i sommarnatten med blues, jazz, rock och varvat med olika musikaliska talanger.

Skivan blev klar någon gång i maj och datumet för skivsläpp och releaseparty blev 26 augusti. Vi blev bokade att genomföra detta under Värnamo-dagarnas lördag på stora scenen. Och så vitt jag vet och min känsla över dess utgång var att det blev succé. Ni finner mig i mitten av skivomslaget nedan.

 Ni finner skivan på spotify, i-tunes eller maila på dannepetterssons@gmail.com för beställning av signerat exemplar. Vi finns även på facebook. Lyssna på en låt som heter Wind Town här!

Åter till min vän jag nämnde tidigare. Och ytterligare en god vän som kommer att få en stor plats i mitt liv från och med denna månaden. Alldeles nyss befann vi oss i augusti på releaseparty med No Possession Blues. Men nu ska vi ta ett litet hopp tillbaka till maj månad. Jag fick en möjlighet att börja att hjälpa till i min gode väns företag som heter MIBA miljöteknik AB. Detta är ett av företagen som ingår i min bäste väns koncern MIBA group. MIBA miljöteknik är ett företag som inriktar sig på luftrening och vattenrening på miljövänliga tillvägagångsätt. Efter en månad med att arbeta med detta fick jag frågan om jag hade velat driva vidare detta som VD eftersom kompis hade fått möjlighet att starta ett nytt bolag. Jag tackade naturligtvis ja direkt av gammal vana utan att bemöda mig med att tänka över beslutet. Det beslutet har kommit att visa också vara rätt beslut. Eller, vad fan är rätt beslut egentligen. Vi tar beslut, sen får vi helt enkelt se till att reda ut situationen. Och lära oss utav den. Men en sak kan jag säga med säkerhet. Att det jag lärt mig under detta år kommer ligga till grund för mina möjligheter till en framtid med helt andra utsikter.

The world is yourse to explore. If you dare.
Daniel Pettersson VD Miba miljöteknik AB

https://www.facebook.com/mibamiljoteknik1/

Det finns naturligtvis massor av saker som också hänt under detta år som inte kommer nämnas här. Några som jag inte kan prata om. Några som jag inte vill prata om. Nu är det den 27 december och julen är över. Snart är det ett nytt med nya äventyr. Och jag har lärt mig att aldrig försöka förutspå vad som kommer att hända. Men en sak vet jag med säkerhet. 2017 kommer bli ett om möjligt ännu mer spännande år. Jag ska inte berätta för mycket för att eventuellt förstöra en årskrönika för nästa år. Men en sak kan ni få veta. Den 8 april gifter jag mig med min tös från Borås. Nåt jag inte hade kunnat tänka mig att göra för ett par år sedan. Länge leve kärleken.

Jag tackar för er tid och ert intresse och önskar er härmed ett magiskt nytt år med mycket motgångar.D


Tagged: , ,


About

Founder of Attitude4life and a passionated Dive Instructor/sailor and a Chef! And many more things. Just love life!


'Danne Pettersson – Nyårskrönika' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Attitude4Life.com © BEIMARKeting AB * info@attitude4life.com