Letterman – man of the late hour

 

David Letterman announces that he will be retiring from the LATE SHOW with DAVID LETTERMAN on the broadcast tonight, Thursday, April 3 (11:35pm-12:37am, ET/PT) on the CBS Television Network. Photo: Jeffrey R. Staab/CBS ©2014 CBS Broadcasting Inc. All Rights Reserved

Photo: Jeffrey R. Staab/CBS ©2014 CBS Broadcasting Inc. All Rights Reserved

Letterman har gjort sina sista program i veckorna och sänder det absolut sista idag, amerikansk tid. Nedsläckningen har gjort att jag återupptäckt och påmints om programmet.

Jag ska villigt erkänna att jag inte sett mycket av Letterman sista åren. Dels för att ingen svensk kanal sänt programmet och dels har det varit ganska tyst om honom under 2000-talet over here. Kanske mest i jämförelse med de nya, mer energiska som t.ex. Jimmy Fallon. Inte för att dom är bättre programledare, men de har förmågan att få mer virala träffar på sina inslag.

Men flytta klockan tillbaka till slutet av 90-talet.
Då fanns det en ung kanal som hette Z-TV. Här var utbudet väldigt brett. Ny musik varvades med program av unga svenska stjärnskott som hittade ett trappsteg i karriären. Men här fanns också Letterman. Man kände givetvis till namnet men vi hade aldrig förärats med konceptet på svensk TV.

Letterman sändes varje kväll runt 22, tror det var med en veckas förskjutning. En djupdykning in i det aktuella USA varje kväll. Stjärnor, nya stand-ups, filmklipp och musik.
Musik! Detta var innan internet fått det stora genomslaget och videoklipp fanns inte att tillgå hur som helst. Men nu gick videon varm på inspelning.

Vilken guldgruva det var. För är det något Letterman alltid varit bra på är det artisterna i programmet. Gillade han något nytt plockade han upp dom i programmet. Här upptäckte jag t.ex. komikern Mitch Hedberg som tragiskt dog av en överdos alldeles för tidigt.

Många av mina favoritband fick också speltid och Lettermans all time favoritlåt är också en av mina. Everlong med Foo Fighters. ( En låt som spelats två ggr. i programmet, andra gången vid Lettermans återkomst efter hjärtoperationen.) Många är även de svenska band som fått chansen i programmet. TSOOL, The Hives, Robyn, First Aid Kit har alla setts uppträda med lovord från Dave själv.

Kommer nu när jag skriver detta även ihåg en kväll när det helt plötsligt stod ett meddelande i rutan på Z-TV en sen kväll. “Ring detta nummer NU!”. En lång harang av siffor följde. Numret tutade bara upptaget vid uppringning dock. Upplösningen på det kom en vecka senare när Letterman sändes.

Letterman inleder med säga “Ikväll kommer vi live att ta emot samtal från Sverige!”. Mycket riktigt ramlade samtalen in som folk ringde en vecka innan och fick prata live med Dave själv. Då önskade man att man varit snabbare på telefonen en vecka innan.

Svensk TV försökte tidigt 2000-tal att kopiera formula Letterman. Vill minnas ett format som hette Åkesson (nej, inte SD relaterat haha) eller något liknade. Kopierad kuliss, stadssiluett i bakgrunden och Åkesson skulle på slutet även han kasta sina manuskort nonchalant bakom ryggen. Pinsamt och krystat var ordet. Försvann rätt fort.

Luuk lyckades bättre i ett senare skede men det var mer Conan O’Brien känsla över det konceptet. Passade svensk fredagsunderhållning lite bättre kanske.

Nu slocknar Letterman alltså och en TV-institution försvinner.
Jag kommer sitta klistrad i morgon bitti när Kanal 5 Play faktiskt livesänder det absolut sista avsnittet sägs det (Tack Filip och Fredrik). Det kanske inte blir någon Stenmarktystnad i TV-landet Sverige. Men har du möjlighet se det, för det är faktiskt stor TV-historia vi nu ser slutet på.

Vem kommer avsluta som musikalisk gäst? Jag har mina aningar..About

Random thinker som gärna reflekterar över simpla som komplexa ämnen.


'Letterman – man of the late hour' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Attitude4Life.com © BEIMARKeting AB * info@attitude4life.com