Maja Haraldsson – Nyårskrönika

Vad jag minns och vad jag tar med från 2016.

2016 har lämnat många spår i historien. Spår av ord som slutar med suffixet -ism. Populism, terrorism och sexism. Detta får mig att känna att världen strävar bakåt. Men det finns samtidigt positiva rörelser och människor som gör bra saker för världen och jag väljer att minnas året utifrån dessa saker som istället ger hopp om framtiden. Som Martin Luther King, Jr, sa ”We must accept finite disappointment, but never lose infinite hope”. 

Jag kommer minnas många starka kvinnor från 2016. Först Beyonce som släppte Lemonade (when life gives you lemons /…/). En syn på livet präglad av allt från otrohet och uppbrott, till att lyfta feminism och rasism. Återigen ord som slutar med suffixet -ism. På tal om feminism kommer jag även minnas Emma Watson som gömde 100 kopior av Maya Angelou’s bok Mom & Me & Mom i Londons tunnelbana för att sprida budskap om hennes nya feministiska bokklubb (ett FN-projekt) där denna bok var en rekommendation från klubben. Från Sverige kommer jag minnas coola Zara Larsson. Hennes feta EM-låt, att hon toppade den globala youtube-listan med musikvideon Ain’t my fault, MTV-priser och generellt hennes attityd. Hon gör vad alla bör sträva efter att göra, nämligen att tro på sig själv och stå upp för sina åsikter oavsett vad andra säger.

För min egen del har året 2016, utöver allt som hänt i omvärlden, varit relativt händelserikt. Förändring har varit ett ledord. För bara ett år sedan var jag betryckt och i chock över att jag inte kom ihåg vad jag hade gjort under 2015. Några resor och det jag såga på sociala medier var det jag kunde minnas, medan resten var ett svart hål. Ett ekorrhjul som snurrade och blandade ihop dagarna till en enda stor röra. Jag startade därmed året med att vara balanstrött och med en längtan efter mer spänning i mitt liv. 1 januari gick jag därför ut och köpte en 5-årsdagbok. Inga fler dagar skulle bli bortglömda och de skulle istället fyllas med värdeskapande händelser och mina tankar. Och nu, 365 dagar senare, vet jag både vad jag har gjort och känt varenda dag.

Vad har då hänt under 2016? Jag har startat en planning-blogg med min vän Linn och där vågat skriva saker jag känner och tycker utifrån min profession, blandat med mig själv (no more fear for trolls). Efter en insiktsfull resa i New York sa jag upp mig från mitt jobb, utan att veta vad jag skulle göra istället. För detta tackar jag White Fat Family och vännerna på Droga5. De fick mig att inse att jag ville något annat.

Linn Marcusson och jag (Maja Haraldsson) väntar på pizza utanför for Robertas i Bushwick.

Jag har därefter startat eget företag, Madness Strategy, jobbat själv, lärt mig om moms och skatter (tack Dooer), samt vikten av ett bra samtal över en kaffe. Jag är i skrivande stund i startskedet att skapa ett eget varumärke tillsammans med tre andra grymma tjejer där vi kommer utmana svenskarnas normer och beteenden i en viktig hållbarhetsfråga (lansering Q1/Q2 2017). Och året avslutades med att bli anställd igen. Från att känna att ensam är stark till att inte kunna säga nej. Det jag tackade ja till var en kultur, mer än att det faktiskt handlade om en byrå som gör fantastiska saker och har fantastiska kunder (även om det också var sant). En kultur som är öppen, ärlig, modern och snäll. Tack att jag får vara med!

2016 har varit ett stärkande år på ett personligt plan. Att gå från en vardag som är trygg och ”funkar” till en framtid som är osäker och oförutsägbar har gett mig endorfinkickar, glädje och energi. Jag har känt mig stark och modig och det är med de känslorna jag tänker starta året 2017 med.

Hej 2017!

Årskrönika skriven av Maja Haraldsson, 29 år från Stockholm, jobbar som strategisk planner inom kommunikationsbranschen.


About

Founder of Attitude4life and a passionated Dive Instructor/sailor and a Chef! And many more things. Just love life!


'Maja Haraldsson – Nyårskrönika' have 1 comment

  1. January 1, 2017 @ 11:05 AM MY YEAR IN REVIEW – Just Wow

    […] Posted on January 1, 2017 by admin This is my year in review, translated from originally published at Attitude for life. […]

    Reply


Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Attitude4Life.com © BEIMARKeting AB * info@attitude4life.com