Nalle Knutsson – en riktig karl

Kan inte släppa tanken på att Nalle Knutsson är borta och det är först när en person verkligen är borta som saknaden träder in som en högst oönskad gäst. Sverige känns aningen fattigare sen den dagen Nalle Knutsson gick bort.

 

 

Nalle Knutsson

Nalle Knutsson

 

 

 

Man kan inte säga att jag kände Nalle men vid tre tillfällen kom han på något sätt att lämna avtryck hos mig. Man kunde inte låta bli att fascineras av, älska eller hata honom, det fanns helt enkelt inga mellanting.

 

 

Nalle var en elegant klackspark i landet Lagoms försuttna häck. Första gången jag över huvudtaget såg karln var vid rummet för avsked på Dalens sjukhus i Enskede. I det så kallade visningsrummet i kapellet. Jag var där som representant för begravningsbyrån jag arbetade på då och hade kistlagt en äldre kvinna vars syster med sällskap skulle komma för att ta avsked.

 

 

Jag hade tänt ljus, gjort fint och stod nu utanför entrén och väntade in entouraget. Den gamla kungalimousinen gled så upp och stannade till. Dagen till ära framfördes den av en uniformerad chaufför.

 

 

Den förste att kliva ur när chauffören öppnat dörren var Nalle Knutsson iklädd en lång vit fotsid päls trots att det var vårvärme ute. Han sträckte in sin hand och hjälpte två gamla damer ut ur limousinen. Med en avvärjande handrörelse viftade han sedan bort chauffören och sällskapet närmade sig nu mig varefter vi hälsade.

 

 

 

Dalens Sjukhus

Dalens Sjukhus

 

 

 

De följde efter mig in i väntrummet och Nalle sa att han först ville gå in med mig för att inspektera. Vi gjorde så och det första Nalle gjorde var att ställa sig vid kistans fotända och göra en klassisk tillika klanderfri hovnigning och därefter gå ner på knä och göra korstecken.

 

 

Han rabblade även något som föreföll vara en tungomålstalsliknande blandning av latin och franska. Därefter gick vi båda ut för att hämta in damerna vilka påminde lite om de där gamla tanterna i Fawlty Towers som alltid går omkring och håller varandra i armen med varsin handväska runt den andra.

 

 

Här höll jag mig lite i bakgrunden och lät Nalle ha huvudrollen. Han lotsade in damerna och upprepade proceduren med tungomålstal, hovnigning och korstecken. De gamla damerna trodde att de skulle göra likadant vilket de också försökte. Nalle rullade här med ögonen och lade sin ena handflata mot bröstet.

 

 

Gamla Damer

Gamla Damer

 

 

 

Efter visningen pratade vi lite. Nalle tackade så mycket och hann även med att berätta den korta versionen om limousinens historik. Detta var första gången jag stiftade bekantskap med den legendariske dansaren som uppträtt för all världens kungahus, kejsare och presidenter.

 

 

Andra gången jag närmare fick nöjet att ta del av denne flärdfulle mans oerhörda bidrag till kulturhistorien var när Kanal 5 började sända den fantastiska dokusåpan Nalles show. I och med att jag kände igen honom fastnade jag från dag ett. Jag tror att Nalles show är något av det roligaste jag sett i hela mitt liv.

 

 

Om det var avsikten att vara rolig är däremot osäkert. Hur som helst tycker jag att det vore på sin plats av Kanal 5 att reprisera Nalles show nu om inte annat för att hedra honom – tittarsiffror skulle man få på köpet. Serien var en slags udda dokumentär om Nalle och hans ambition att sätta upp en show som skulle slå världen med häpnad.

 

 

 

Nalles Show Ensemble

Nalles Show Ensemble

 

 

 

Castingen var förbluffande bra och ett osannolikare galleri människor har väl aldrig skådats vare sig förr elller senare. Det var här svenska folket för första gången fick stifta bekantskap med magnifike Jugge Nohall som skulle fungera som Nalles högra hand i uppsättandet av showen.

 

 

Jag bodde vid S:t Eriksplan då och kväll efter kväll satt jag högt skrattade högt. Mycket högt skall tilläggas och mina grannar undrade nog hur det stod till med min mentala hälsa. På dagarna satt jag i likbilen och längtade efter kvällens program.

 

 

Precis som de andra få serier vilka fått mig att skratta på det här sättet kom jag att älska den djupt. Ack en sådan förlösare i tider av svårmod. Det var makalöst och jag har många gånger efter detta efterlyst en reprisering.

 

 

Tredje gången Nalle Knutsson kom in i mitt liv var när jag tillfrågades om jag ville vara med i en dokusåpa med arbetsnamnet Beachclub Goa. Det var i kraft av tidigare Robinson-deltagare jag tillfrågades och jag tackade ja. En dryg vecka innan vi skulle åka ner till Goa i Indien inträffade Tsunamikatastrofen i Asien.

 

 

 

Produktionsteamet Club Goa Strix Television

Produktionsteamet Club Goa Strix Television

 

 

 

Detta var som vi alla känner till en katastrof bortom all fattningsförmåga. Det debatterades en del om produktionen skulle bli av. Det blev den men namnet ändrades till Club Goa. Namnet Beach ansågs i sammanhanget lite opassande.

 

 

I det här skedet var Nalle Knutsson och Jugge Nohall hemlighållna för oss andra deltagare och de skulle komma ner senare. På Arlanda fanns bland andra Kent Larsen, Zubeyde Simsek, Meral Tasbas, Molle Holmgren, Sebastian Dawkins, Qristina Rihbon, Tess Bylund, Kitty Jutbring, Stephan Sahlin, Benjamin Sorani med flera.

 

 

Det var först efter nån vecka därnere vi informerades under ett produktionsmöte om att två namnkunniga nöjeskonsulter skulle komma ner för att sätta upp en show med oss andra deltagare som artister. Herregud. Deras uppdrag var att göra en show med oss vilken vi skulle framföra på den krog vi också arbetade på.

 

 

 

Våran Crib

Våran Crib

 

 

 

Eller rättare sagt skulle arbetat på ty det var si och så med den biten. Dokusåpadeltagare kan vara mycket bortskämda som bekant. Hur som helst, informationen om nöjeskonsulterna och derar show in spe förorsakade mängder av spekulationer och oro bland de etablerade deltagarna.

 

 

Detta var naturligtvis helt enligt produktionens planer, att så oro och split. Ingen hade ett hum om vilka nöjeskonsulterna kunde vara och spekulationerna var vilda. Utan att förhäva mig eller slå mig för bröstet anade jag dock själv ganska omgående att det rörde sig om Nalle Knutssson och Jugge Nohall.

 

 

Det var bara att använda en slags hemvävd uteslutningsmetod. Detta tarvade förstås att man innan sett Nalles show för att kunna dra denna slutsats och det är jag osäker på om någon av de andra deltagarna hade gjort. Jag meddelade ingen annan än Sebastian Dawkins, min dryckesbroder, om mina slutsatser.

 

 

Jugge på en mörk bakgata i Indien

Jugge på en mörk bakgata i Indien

 

 

 

Innan vilka nöjeskonsulenterna var blev offentligt var jag och Sebastian ute och promenerade efter ett ordentlig barunda i Goa. På en bakgata såg vi det karaktäristiska skenet av inspelningsstrålkastare, silhuetter av kameror och mikrofoner etcetera.

 

 

Där är dom, sa jag till Sebastian, nöjeskonsulenterna.

 

 

Vi smög närmare och snart förstod jag att mina gissningar var korrekta. Där var Nalle och Jugge. Det hela verkade vara förvirrat, stressat och oorganiserat. Jugge gick i taket när han fick syn på oss och vi föstes omedelbart iväg.

 

 

Försvinn, här får ni inte vara, väste han, ni har inte sett oss.

 

 

Han bad oss hålla käften om vad vi sett för de andra. Icke sa Nicke, jag kunde nästan inte bärga mig innan vi kom tillbaka till Drop Anchor. Väl där avslöjade jag för de andra vilka nöjeskonsulenterna var och jag eldade upp dem rejält. Jag berättade om Nalles Show och ambitionen med densamma.

 

 

Jag hävdade att det bara var en tidsfråga innan vi deltagare skulle tvingas springa omkring på scenen i stringtrosor med plymer och så vidare mimande gamla örhängen av Zarah Leander.

 

 

Detta triggade Qristina Rihbon, Farmen, så till den milda grad att hon i sällskap med Stephan Sahlin begav sig till Nalles adress i Goa för våldgästning samt räfst och rättarting och det mynnade ut i det historiska klipp jag publicerar i bifogade länk nedan.

 

 

När jag eldade upp Qristina Rihbon

När jag eldade upp Qristina Rihbon

 

 

 

Ett klipp där Nalle och Qristina bråkar. Det är enligt mitt förmenande ett av dokusåpa-historiens roligaste inslag. En kväll ett par dagar senare presenterades Nöjeskonsulenterna under pompa och ståt för oss andra deltagare. De kom gående uppför trappan till altanen på taket till restaurangen där vi deltagare höll till och intog våra måltider samt rikliga mängder av det inhemska ölet Kingfisher.

 

 

När Nalle gjorde entré sjöng jag och Sebastian Dawkins unisont det gamla örhänget Jazzgossen, kraftigt berusade som vi var

 

 

Ååh där kom en liten gosse med en byxa som ar rakknivsvass, mockaskorna har han på sig, och så vidare.

 

 

Ett par kvällar därefter bjöd Nalle hem mig och Sebastian på champagnefest i Directorslyan. När jag och Sebastian anlände öppnade Nalle iklädd en svart, broderad sidenmorgonrock. Självklart var även Jugge närvarande.

 

 

 

Nalle Knutsson - Director

Nalle Knutsson – Director

 

 

 

Vi drack kopiösa mängder Gula Änkan och det blev en makalöst trevlig afton med många goda skratt. Nalle var en fantastisk berättare. Han hade nog tullat på champagnen redan innan vi kom ty när han öppnade dörren hängde solglasögonen vilka var av märket Dior på tre kvart.

 

 

På dörren hade produktionen satt upp en emaljerad  guldskylt vilken signalerade att här bodde en betydelsefull person. Den löd: Nalle Knutssson – Director. Efter ytterligare ett par dagar undrade Nalle om jag och Sebastian ville hänga med honom och Jugge ut för att käka middag en kväll.

 

 

Han ville presentera oss för en indisk servitör som var sååå trevlig. Det ville vi naturligtvis och det visade sig att den här servitören verkligen var utomordentligt trevlig. Han var rar på en förbluffande sätt och man tyckte verkligen om honom genuint.

 

 

Jag hade dessförinnan aldrig hört en servitör prata om sina produkter på ett så omständligt och detaljerat sätt. Det tog honom fem minuter att presentera varje enskild rätt och innan han tagit sig igenom förrätterna var man utsvulten och halvfull. Men man som sagt kunde inte låta bli att älska denne charmerande unge man.

 

 

Jugge, Nalle & den trevlige servitören

Jugge, Nalle & den trevlige servitören

 

 

 

Han var nog den vänligaste människa jag träffat i hela mitt liv. Det blev en sällsynt trevlig kväll och man måste verkligen ta av sig hatten för Nalles fantastiska förmåga att berätta historier och leverera dem på ett sådant sätt att man inte bryr sig om om dessa var sanna eller ej.

 

 

Servitören, en "uppspelt" Nalle & Sebastian Dawkins

Servitören, en “uppspelt” Nalle & Sebastian Dawkins

 

 

En favorit var den där han hade uppträtt för Farah Dibah i Iran eller nåt och efter showen fått ett diamansmycke i present av den upphetsade kejsarinnan. Makalöst fascinerande, jisses vilket original han var.

 

 

Robert Aschberg skrev efter Nalles bortgång några minnesrader i tidningen eller om han nu blev intervjuad och han nämnde en sak som jag själv noterat. Robert Aschberg sa bland annat att Nalle flera gånger mailat honom med idéer om nya program.

 

 

Robert Aschberg, Sebastian & Fredrik Arefalk

Robert Aschberg, Sebastian & Fredrik Arefalk

 

 

 

Punchlinen i varje programidé var att Nalle skulle komma glidande i sin limousine, kliva ur och sedan sjunga:

 

 

Vill ni se en stjärna, se på mig.  Därefter var det lite oklart vad programmen skulle innehålla. Under den magnifika middagen i Goa var det precis så historien lät då Nalle berättade om den tänkta showen med deltagarna i Club Goa som skulle ha galapremiär på restaurangen Drop Anchor vilken personalen drev.

 

 

Galapremiären skulle inledas med att Nalle Knutsson kom ridande på en elefant med Jugge Nohall bakom sig på en oxkärra. Det tänkta ledmotivet – Vill ni se en stjärna skulle spelas högt i högtalare och när Sarah Leanders röst hade tystnat och Nalle lyfts ner från elefanten av ett gäng indier i Alladindräkter skulle han välkommna publiken på ett antal olika språk.

 

 

Efter det blev det synnerligen oklart hur galashowen skulle fortskrida och vem som skulle uppträda med vad. Nalle undrade bland annat om jag kunde tänka mig att göra en Mick Jagger imitation. Det kunde jag förvisso, det hade jag tidigare gjort t o m för Rolling Stones manager när denne lunchade på Daily News Café en gång i tiden och jag arbetade där.

 

 

Måste dock tillstå att jag inte kände någon större inspiration. Men det var inte det som var poängen. Själva behållningen var att lyssna på idén och se den framför sig. Nalle var så skicklig på att måla upp saker och ting. Efter en stund kunde man förledas tro att det hela redan ägt rum trots att det inte ens varit i närheten av att förverkligas.

 

 

En nedlagd show är också en show liksom. För mig var den stora behållningen med äventyret i Goa det umgänge jag och Sebastian hade med Nalle och Jugge. Det var precis lika roligt i verkligheten som det var att umgås med dem framför tv – rutan tittande på Nalles Show.

 

 

A walk down Memory Lane i Bombay

A walk down Memory Lane i Bombay

 

 

 

För det är jag dem ett stort tack skyldig, både Nalle och Jugge. Nalle har lämnat oss nu och Jugge är kvar här med minnet av en av sina bästa vänner och jag skänker kärlek och värme till dem båda, fast åt olika håll.

 

 

Var Nalle än är nu så har det blivit bra mycket roligare på det stället och det har blivit aningen fattigare här. Det var det som gjorde Nalle så stor. Detta att han helt utan självkritik vågade vara den där eleganta klacksparken i lagomhetens mellanmjölkiga försuttenhet.

 

Jugge minns Nalle

Jugge minns Nalle

 

R.I.P Nalle Knutsson

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=52K3nLCDNPY About


'Nalle Knutsson – en riktig karl' have 2 comments

 1. May 13, 2013 @ 3:35 AM FH

  Intressant läsning!. Jag blev chockad att läsa på nyheterna då Nalle dött :(. Likaså med Whitney och MJ.

  Club Goa var underbart!!!

  Har hela serien (endast fåtal avsnitt saknas) Pratade på datorn med Nalle om att han ville få dem på en skiva som jag kunde skicka med posten. Han tyckte det kunde vara roligt att se efter ett par år. Blev dock alldrig av..

  Reply

  • May 13, 2013 @ 7:10 AM Lars_Gare

   Tack & hej!

   Finns det möjlighet att ordna kopior på avsnitten ?

   Mvh Lasse

   Reply


Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Attitude4Life.com © BEIMARKeting AB * info@attitude4life.com