Näringsämnenas uppgifter – sammanfattning

Alla vet att vi ska äta kolhydrater, fetter och proteiner – och även slänga in lite vitaminer och mineraler! Men varför? Vad är varje näringsämnes uppgift i vår kropp? Jo, det tänkte jag förklara nu.

Kolhydrater: 

Kolhydrater är främst en energikälla, 4 kcal/g. Det är hjärnans enda energikälla då hjärnan endast kan använda glukos som energi, hjärnan behöver ca 100-130 g glukos om dagen. Det används även för uppbyggnad och underhåll av kroppens vävnader. Kroppen kan själv bilda glukos av fett och aminosyror men det tar mer energi än det ger, men det är kroppens försvarsmekanism mot svält då hjärnan måste ha glukos. Men kroppen mår bättre av att få kolhydrater via maten. Sedan är även fibrer kolhydrater. Dessa ger ytterst lite energi men är viktigt för  våra tarmfunktioner och bakteriefloran.
Kolhydrater finns i till exempel pasta, potatis, ris. Fibrer finns i till exempel fullkorn och havregryn.

Fetter: 

Ger främst energi, 9 kcal/gram. Men det används även för uppbyggnad och underhåll av kroppen, samt för enzymfunktioner och olika regleringsmekanismer som är alldeles för komplexa för att gå in på nu. Det är även smörjmedel för kroppens leder.
Det finns 3 typer av fetter: mättade, fleromättade och enkelomättade – där de två sistnämnda är bra för oss. Jag ska prata mer om fetter i ett annat inlägg tänkte jag. Men de bra fetterna finner vi i olivolja, rapsolja, fet och mager fisk, nötter och avokado till exempel. Mättat fett finns i grädde, smör, kakor, godis med mera.

Proteiner: 

Är en liten energikälla, 4 kcal/g – men används främst för uppbyggnad och underhåll för kroppens alla vävnader. Det är även viktiga för enzymer och regleringsmekanismer. De är receptorer i kroppen som är viktiga för hormoner, enzymer och nervsignaler. Protein är även transportörer i kroppen, samt att de hjälper till att reglera temperaturen i kroppen.
Finns animaliskt i allt kött, men även i bröd, gröna bladgrönsaker, ost med mera.

Vitaminer: 

Är jätteviktiga för kroppens enzymsystem och olika regleringsmekanismer i kroppen. Olika vitaminer finns i olika ämnen. Inlägg om detta kommer inom snar framtid.

Mineralämnen:

Är viktiga för uppbyggnad och underhåll av kroppen, samt viktiga för enzymsystem och regleringsmekanismer med mycket mera. Olika mineralämnen finns i olika livsmedel. Mer om detta i ett senare inlägg.

Alkohol: 

Är en energikälla 7 kcal/g, annars inget att ha. Förutom rödvin som innehåller lite antioxidanter, men det är ingen antioxidantkälla jag skulle rekommendera då det finns bättre källor. Antioxidanter för er som inte vet är ämnen som ”offrar sig själva” till fria radikaler i kroppen så att inte dessa fria radikaler attackerar viktiga ämnen. 

Vatten: 

Se gårdagens inlägg.

Jag kommer att skriva mer om varje näringsämne i framtiden. Detta var bara en sammanfattning och säger inte alls hur mycket dessa näringsämnen är till för. Men man får i alla fall ett hum om det 🙂

vitamin_n_lg Halsosam-mat2 1535039_10151957964107073_59804992_n

Vill också passa på att hälsa Annie grattis på födelsedagen! Grattis Annie! Nu vet hela mensworld om att det är din dag!

11738061_10152934058957073_4163480575973835842_n


About

21 årig tjej som bor i Göteborg. Arbetar som PT och Kostrådgivare, GRIT coach, CXWORX instruktör, Indoorwalking instruktör och pluggar hälsopromotion med inriktning på kostvetenskap på Göteborgs Universitet! Vill du ta din träning till nästa nivå? Eller bara bli mer hälsosam? Kontakta då mig så hjälper jag dig att på ett individanpassat, roligt och hållbart sätt nå dina mål!


'Näringsämnenas uppgifter – sammanfattning' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Attitude4Life.com © BEIMARKeting AB * info@attitude4life.com