Otrohet

Goddag på er läsare denna påskdag. Efter fyra timmars nattsömn och en kopp cappuccino i magen, tänkte jag nu skriva om det laddade ämnet OTROHET. Ett ämne jag gått omkring och “fnulat” på ett bra dag. Som jag tidigare skrivit i inlägget om dating så har jag ju både lidit av sjuklig svartsjuka och kontrollbehov på grund utav extrem låg självkänsla. Något jag inte alls känner idag, även om jag så sent som igår hade en kvinna som ville tillskriva mig den egenskapen. Men jag har kommit väldigt långt där och vet ju själv hur det ligger till med den biten efter att ha gått både samtalsterapi och 12 stegs program. När du är tillräckligt trygg i dig själv så berör inte osanna ord på samma sätt som innan du jobbat på skuggsidorna. I mitt fall tror jag det mest handlade om konkurrens på grund av att vi båda varit med samma man.

Alla vill vi vara “number one” and not some secondhand choice. Ingen vill ha ett sårat ego, det drar ju ner självkänslan ännu mer. Det är därför jag anser att vi ska ta oss ur fel relationer. Vi kan till viss mån “lura” oss själva och skapa en illusion om att vi är med rätt person. Men en sund relation är när du vet. Du behöver inte kontrollera, du behöver inte höra “jag älskar dig” konstant för att fylla något tomrum. Du behöver inte fysisk närhet för att du är tom på insidan och du använder detta som plåster på såren. Detta är något som du måste lösa inom dig själv. Det stämmer verkligen klyschan om att du måste älska dig själv innan du kan älska någon annan.

När jag gått och funderat omkring otrohet har jag delat in det i  fyra olika kategorier här kommer de;

1. Den sexberoende.

2. Bekräftelse torsken.

3. Misstaget

4. Ha känslor för någon annan.

1. Den sexbeoende använder sex som en drog. Här spelar det ingen roll om du älskar din man eller kvinna. Du använder sex antingen som självmedicinering eller så är hjärnan kopplad så att du har överstimulans kring centrat för sexlust.

Precis som alla andra ryggradsdjur har vi ett belöningssystem i hjärnan. Det har vi för att det ska vara härligt att ha sex, härligt att äta och dricka, härligt att anstränga sig fysiskt och motionera. När vi gör allt detta njuter vi, och njutningen uppstår genom att hjärnans belöningssystem aktiveras. Kemiska signalämnen frisätts från vissa nervcellsutskott och stimulerar andra. Ett av hjärnans allra viktigaste signalämnen är dopamin, och lite förenklat kan man säga att det är när dopaminet flödar ut från nervtrådar i hjärnans belöningssystem och stimulerar särskilda mottagarmolekyler, receptorer, på andra nervceller – det är då som man njuter!

Reward Circuit

Flera olika nervcellsgrupper är tillsammans inblandade i hjärnans belöningssystem. Dessa deltar också i styrningen av vårt humör och vår sociala anpassningsförmåga. En obalans mellan nervcellsgrupperna och deras förbindelser med andra hjärnområden ligger ofta bakom psykiska problem. De hjärnområden som vanligtvis innefattas i hjärnans belöningssystem är: dopaminbanor Dopamin bildas framförallt av celler i hjärnstammen och deras axon går bl.a. till områden i hjärnbarken i pannloben och till mandelkärnan.

Septum

Nervcellsgrupper i septum anses vara hjärnans mesta “lustcentrum”. Om man stimulerar dessa nervcellsgrupper elektriskt så upplever man en enorm känsla av välbefinnande.

prefrontalcortex
Prefrontal cortex

Prefrontal cortex är en del av hjärnbarken i pannlobens nedre del. Där är individens vilja samt uppfattningen av det egna jaget lokaliserade. Här samordnas informationen och här bestämmer man om ett beteende skall utföras. Känslan av motivation börjar troligen genom aktivitet i dessa nervcellsgrupper.

accumbens
Nucleus Accumbens

Nucleus Accumbens är en samling av nervceller i framhjärnan som är inblandade vid beroende men också vid känslor som skratt och rädsla.

Amygdala

Amygdala betyder mandelformad på latin och det är namnet på nervcellsgrupper som sköter minnen som är kopplade till känslomässiga situationer. Mandelkärnan har också betydelse för människans känsla av motivation.

VTA
Ventral Tegmental Area, VTA

Ventral Tegmental Area, VTA signalerar med dopamin i belöningssituationer, området är också inkoppplat vid inlärningstillfällen.

Är du sexberoende finns det hjälp att få och vill du behålla din älskade rekommenderar jag starkt att du tar hjälp såvida ni inte båda är på det gröna med att det är ett “öppet förhållande.” Personligen tillhör jag inte öppet förhållande typen. Men respekterar olikheter.

Den som är sexberoende sjuk kan inte hjälpa det ibland. Därför jag trycker på vikten av att söka hjälp.

2. Bekräftelsetorsken

Här finner du otrohet pga låg självkänsla. Ditt ego blir fyllt av att ha den där fitnessbruden, mannen som alla andra vill ha. Åh h*n vill ha mig, just mig. Jag mår så dåligt med mig själv så om jag skapar en illusion om vältränad kropp och vackert hem, vacker partner så känner jag mig åtminstone kortsiktigt lite bättre på insidan och detta är livsfarligt då du när du väl hamnat i hamster hjulet vill ha mer och mer, även detta är som en drog och denna har jag själv hög igenkänningsfaktor i. Varför är du nu otrogen när du har en fin fasad yta? Jo för du har ett inre tomrum. Du kan vinna alla fitness och bodybuilding tävlingar i världen, få den där personen alla andra åtrår men du kommer aldrig att bli nöjd. Nu menar jag inte att det inte är bra att ta hand om sin kropp som sitt tempel, men det handlar om orksakerna till varför du gör det.

3. Misstaget

Detta tror jag är den vanligaste orsaken till otrohet. Du blir packad en kväll ute, spärrarna är bortblåsta och du är kåt och tänker what the hell you only live once. Här kommer Ågren som fan och du älskar de du har hemma. Mitt råd här är att ta det direkt med din partner. Jag var i en 10 årig relation och när min exman valde att bearbeta döds sorgen han kände när hans farmor gick hem genom att ha sex med någon annan hade jag med tanke på våra två barn, äktenskap och egna tidigare misstag förlåtit. Men att ljuga om det i ett halvårs tid, det är där tilliten brister och hur jag än försökte förlåta så kunde jag inte förmå mig själv till det. Att ljuga om det förvärrar bara ännu mer.

4. Här kommer den värsta orsaken av dem alla enligt mig personligen. Du är otrogen för att du faktiskt har känslor för den andra. Denna är jag själv medskyldig till och efter att själv ha blivit ljugen rakt upp i ansiktet i ett halvårstid har jag faktiskt aldrig någonsin mer varit otrogen. Jag vill aldrig utsätta en annan människa för den smärtan, så även om jag inte var Guds bästa barn i min första relation så har jag oavsett omständigheter hållt mig trogen till de som kom därefter. Jag tror många kan känna i smyg för någon annan, men de vågar inte lämna tryggheten pga barn, giftermål och ekonomi. Jag finner detta så sorgligt då vi faktiskt lever i Sverige som ska vara ett välfärdssamhälle där vi inte ska behöva vara ekonomiskt beroende av att leva i tvåsamhet.

I grunden tror jag att ingen som lever i ett monogamt förhållande vill vara otrogen, jag själv lever ju kvar i drömmen om ett forever and ever after förhållande, men med allt skräp i bagaget tror jag mycket handlar om att kompromissa och tillåta varandra att känna sig fria kanske “det förbjudna” inte lockar lika mycket då?

 

 

 

 

 

 


About

Vem är jag? Svar: Jo en halvgalen äventyrslustande beteendevetare som bland annat läst magisterprogrammet i ledarskap. Jag är även en tvåbarns mamma till två söner, min 12 åriga son bor heltid med sin far och min 7 åring heltid med mig (samma pappa till båda.) Frågan brukar komma upp varav jag berättar om det. Jag är intresserad av spiritualism, vetenskap, läsa, skriva, sjunga, baka och mediterar. Jag är yrkesverksam heltid inom socialt arbete. Humanistiska frågor, sex, relationer, personlig utvecklig och att ta hand om sig själv månar jag extra för.. Mitt bloggande kan komma att handla om allt då jag är en mångfacetterad allätare!


'Otrohet' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Attitude4Life.com © BEIMARKeting AB * info@attitude4life.com