Ske-nerande tankar

Vidströdda strösseltankar idag. Lite om det svenska språket. Har ju hört att svenska är ett otroligt svårt språk att lära sig. Men jag har aldrig riktigt förstått varför. Ens modersmål är ju självklar typ lixom. Men tror att jag kommit problematiken lite på spåren nu…

 

 

En liten hint är när jag kom på mig själv att störa mig på vissa ord. Låt mig roa dig med ett exempel. Ordet ”FÖRHYRD”. Alltså på riktigt! Vad är det får jävla ord? Det betyder ju absolut ingenting. Är meningen att parkeringsplatsen är till “för” de som ”hyrt” platsen. Nej för då skulle det särskrivits. Men vad betyder det då? Att de har hyrt i förhand? Är inte själva mening med ”hyrd” att den just är det? Varför inte bara skriva ”HYRD” som betyder exakt detsamma och spara kostnader på jobbig, dyr & irriterande skyltstorlek. Det krävs ganska mycket för att jag ska bli på dåligt humör men varje gång jag går förbi en skylt som säger förhyrd så får jag en ondskefull svartnande hinna över ögonen och nästa människa jag möter byter sida till den motsatta lite ljusare trottoaren. VILKEN idiot kom på detta ord och vad betyder den egentligen? (och nej jag tänker inte spåna vidare på att ordet liknar ett ord som med lite fantasi skulle vara ett konspiratoriskt islamofobiskt ord)

 

 

Bortsett från det ordet så finns det uppenbarligen en väldigt gravsam problematik i vårt kära svenska språk som jag först insåg när jag såg komikern Öz förklara det med att vi tydligen har över 60 olika ske-ljud som stavas på tusen olika sätt. Herregud jag blev helt paff, så har jag aldrig tänkt eller förstått. Snacka om omöjligt. Skjuta, genera, chocka, sjuk, skena, osv osv…det heter get inte sket, gotta men kanske shotta. Generad kan man bli om man dessutom måste uttala G som J som lax på pannkakan. Som i mitt namn eller som i geting. NU förstår jag. Gött som man säger i Götelaborg. Undantagen bekräftar inte regeln, det ÄR regeln. Då flyger gussen ut ur järnverkstaden.

Det var allt för idag! Må ni njuta av sista augustisolen mina kära skjutälskande jjj…förlåt genusvänner!


About

Founder of Attitude4life and a passionated Dive Instructor/sailor and a Chef! And many more things. Just love life!


'Ske-nerande tankar' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Attitude4Life.com © BEIMARKeting AB * info@attitude4life.com