Svår gudomlig Thaikäk på enklaste sätt

Som ni vet så är Thaikäk lustigt nog inte billigt att köpa, i klass med Sushi. Även om man köper det från en vandrande husvagn så kostar det 70-90 spänn. Ett rån säger jag. Men grundproblemet som många ser det är att det är så in i helvete många ingredienser i allt. Ja det stämmer och det är det som gör det så gott. Men här kommer mitt tips hur man fixar det på lättaste sätt. Jag har räknat ut att det kostar mindre än hälften av vad thaitanterna tar på gatan. (För att inte tala om vad det tar för samma käk på restaurangerna som är exakt samma mat)

salad-HawksworthRestaurant_0

Jag har flera recept men jag ska ge det enklaste här. Sen om ni vill ha fler avancerade så säg till. Vet faktiskt inte exakt vad rätten heter på Thai. Men ni förstår inte heller krumelurer och Thai hursomhelst så just go with me. Vi kan kalla det ”Gino’s Thai Wonder”.

Du behöver:

Charlottenlök (lite)
Vitlök (massor)
Chili (ännu mer)
Kyckling/tigerräkor (eller valfri annan protein, eller skippa detta om du är vegan/vegeterian)
Thai Oyster sause
Thai Fish Sause
Glasnudlar
Sen kommer vi till mitt samvetskval här, men eftersom detta ska göras som enklast så köp en fryst påse med thaimix grönsaker, för den som inte har ett annat liv än att laga från grunden i allt kan köpa alla grönsaker för sig men då blir det dyrt och det kommer ta minst en halv dag att tillaga. Dock kan man alltid slänga i lite extra grönt som ligger i kylen om det är thai.
Kokosmjölk
Nötter (saltade jordnötter/chashewnötter)
Lime
Valfri kaninmat

Det här är så supergott o lätt att göra bortsett från att man måste handla hem alla ingredienser så det är nästan syndfullt lätt att göra o så här gör du:

Glasnudlarna först, enligt instruktioner från paketet beroende vilket märke du köper men i praktiken kokar du upp vatten o sen ta av det o låt dem ligga där i 2-3 minuter o sen lägg i iskallt vatten.

Ta fram stora woken, i Thailand lagar man all mat på hög värme, häll i rikligt med olivolja/rapsolja och fräs kycklingen först , krydda så den får färg o ja…sen bara släng i allt annat. Lämna vitlöken till sist bara. Eller näst sist. Allt måste få fräsa till innan kokosmjölken kommer in. Annars kokas allt istället för att fräsas. Fisksåsen är sältan så snåla inte på den så inget salt behövs. Ostronsåsen är enbart smakberikare och väldigt stark så chilla med den. Chilla dock inte med chilin! Toppa allt med färska basilikablad! För de som inte är allergiker kan man toppa det hela med antingen jordnötter eller cashewnötter. Pressa lite lime över allt. Det bästa med att göra detta själv istället för att köpa det är att ni slipper att thaiarna slänger i ett kg socker i allt!

Oj som ni ser blev det många ingredienser men detta är inte svårt. Men så in i bängen härligt, och fruktansvärt gott. När jag gör det så gör jag jättemycket så jag har mat för flera dagar. Då blir den lilla extratiden intetgjord. Lycka till!About

Founder of Attitude4life and a passionated Dive Instructor/sailor and a Chef! And many more things. Just love life!


'Svår gudomlig Thaikäk på enklaste sätt' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Attitude4Life.com © BEIMARKeting AB * info@attitude4life.com